CIPLAK entry, tapi BERLAGAK cam ORI

This is entirely my personal review pasal 1 blog yang tengah cuba nak hot, tapi guna ENTRI CIPLAK yg diubahsuai. (not my entry ya,dia amek Mat Salleh punya. Kalau my entry, HARUSSSS aku paparkan blog dia..hehe)

Aku bukan nak cari gaduh ek,sbb tu aku tak perlu display blog dia. cuma a bit kecewa tgk mahasiswa Universiti ni, lulusan MRSM plak tu, yg bila ditegur, macam tak berapa suka je. 

Ok, first of all, aku takde masalah dengan orang yang nak ciplak ni. But letak la kredit or mintak kebenaran tuannya. Masalahnya, sebab dia ingat readers dia mainly Malaysian, dan dia tulis in BM, so mebi orang tak perasan dia cilok entry Mat Saleh.

Aku pun komen la, soh letak kredit ke. or ubah sket ke, sbb sejibik sangat. sampai "Your blog looks like 12023532989 other blogs" pun sejibik no 12023532989 tu dia tiru..

Dah la entri tu pulak cakap psl tips blogging, and 1 of it sebut: Content Mesti Ori, Jangan Ciplak (aku tukar sket). That's y la aku tegur cara biasa je,sbb macam ironi..hehe. AKu bukan jenis tegur orang kasar2, so I dont think so dia terasa.

Tup-tup arini aku check blog dia..Komen aku yg sebelum ni Awaiting Moderation, dah takde. New entry pulak ade. So, sah2 la dia takmo komen aku tu dibaca orang lain. takut jatuh kredibiliti kot. Pastu dia dah edit sket-yang paling perasan, no 1202352989 tu mmg dah xde la..muehehehee..

Kan bagus kalau dia jadik macam LanunSepet. Bila ada yang tegur, dia xde pun delete komen. dia edit accordingly post dia, dan said thanks.

notakaki: kalau adik UiTM baca, jgn menyampah plak kat ahkak ni ye..Ahkak ni pun bukan blogger popular lagi. Mebi tak layak nak tegur kot. Sayang, blog content n style dia aku rasa menarik. But attitude dia camni, cost him 1 reader (ala,sorang je hilang, tak rugi pun..) So, wish u best of luck la ye dik...

Atika Ramlan

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

40 comments:

Mario said...

apsal weh...dia ciplak sape punya?dia buat translate ke?

mmm...ntahla...

Yus said...

Post dalam blog aku pun kena ciplak bulat-bulat, bila aku bagi amaran nak hacking blog dia baru dia padam..

Boleh tengok sini kalau nak tau kisah sebenar..

http://fastblox.blogspot.com/2010/05/fastblox-jadi-mangsa-aktiviti-copy-and.html

uncle said...

uncle datang nak mengipas orang tgh kepanasan disini..biasalah tuan tuan umah oi..kalau dah popular..ada yg nak tumpang popularkan diri dengan menciplak sana sinun haha..bersabar ek

Sandra Azwan said...

DAH TAKDE IDEA KOT! hEHEHEHE,,;-)

n.a.n.a said...

lol yeke. dia rase ur post tuh menrik kowt. tp still xley copy paste

Hidayah Ismawi said...

You're right.. the tendency to copy & paste is very high... and not giving credit where it's due is just wrong..

I mean, it's natural that if an issue is hot everybody wants to blog abt it.. but what should be written is your own angle on it not just copy pasting other ppl's..

The fact that most blogs are in Malay also makes the incidence of copy/translate/paste much higher..

Maybe if a blogger likes someone else's post so much, then he/she can just highlight that post to others so that they can read it too (mungkin risau nak promote blog org lain nanti blog sendiri tak popular?).. even if they think that they are doing a public service by translating.. must remember to give credit ..you can't own what's not yours

*Hmmm... would love to be popular too..but not at the cost of my integrity :)

Lastest blog post: http://thehidayahstory.blogspot.com/2010/06/wanted-have-you-seen-this-girl.html

Prasad said...

nice post la ....i request u 2 comment on post also

Roronoa Zoro said...

huh.. plagiat yg penakot.. haha..

nak buat camna.. hmm.. ntah2 semua org yg tegur dia pon dia padam kot.. haha :D

~Blabberina~ said...

Mario: dia amek Mat Saleh punya.sbb tu dia selamber je xde nak bg kedit.

Yus: Budak tu amek programming,kang dia hack akunyer balik kang..hehehe

Uncle, nana: dia bukan tiru entry sy. sy sedih sbb dia bulat2 delete my komen yg ungguh membina itu =b

Sandra: dia nak buat blog yg hot, penuh dgn tips utk blogging. tp byk cilok dr Mat Saleh

~Blabberina~ said...

Hidayah: itu la pasal. dia can just mention yang ni dia baca sumwhere kat Internet. Or tak perlu taku siarkan my komen. Just said noted, n edit accordingly je kan..

Prasad: will give u a visit =)

Zoro: gamaknya la..tapi hellioz tegur dia tak padam plak..hehehe..sbb dia xpaham BI hellioz kot

Sky0ne said...

orang nak blogging, dia pun nak blogging...tapi nak menulis tak pandai...so apa lagi, copy je la tukar sikit2 dgn harapan org tak perasan...sekali kantoi daa...hahaha

Krole said...

ade jgk kes gni ek...kalo yee pon copy bg credit skit ar kat blog yg dcopy...sal kte x tau mgkn dia 2/3 ari memerah otak nak bat en3 tu...

MX said...

sabar-sabar...
bila dah ada orang ciplak tu...bermakna kita dah berjaya sebagai penulis...
sebab mereka mengakui kita punya kehandalan....hahaha...aku pun pernah kena...tapi yang tak puas hati bila tak letakkan kredit atau sumber dari mana ia diambil...yang tu boleh bikin panas !

kaizen shinobi said...

ade sorang gak copy paste langsung entry aq... aq terjumpa dari google mase kaji meta tag...

peergh... sebijik2 siott...aq dah tegur... tapi x kne reply.. hahaha

x kesah nak amek entry aq... bagi r kedit... tol x? hehhee

hmm.. pe nak jadi... ahaks~

Azizul Luqman said...

isu ciplak mengciplak ni dah lama r., dah 2,3 kali blog yg content lbh kurang same jee aku jmpe...
hehehe...
bile dah ciplak tu, bg lah kredit kt empunya pengarang...

*lepas ni nk buat dvd ciplak lah... :P

Umie gg rabbit said...

Website omputih dier ciplak woooo...

j-QAF SK SULAIMAN said...

Takper Cacamerba..Manusia ni lain..rambut sama hitam tapi yang dalam tu lain...

yang penting kita tegur dengan cara mauizatil hasanah..kata2 yang lembut..kalau dia nak balas dengan emosi kita kena la bersabar kan...hehe...teruskan ber blog..jom peraNGGGGGGGGGGGGGGG

zulkbo said...

salam..
saya punya entri 50 % ciplak jugak..so far saya belum lupa letak sumber..kalau ada yang patut ditegur sila lah tegur okey..

fiezah91 said...

entry sapa kena ciplak sapa? huuu..

Asyraf Hamasaki said...

sharing is caring
jangan la ambil hati
tuhan akan sentiasa membalas dengan pahala kepada yang berserah kepadanya :-)

Seri Bahasa said...

bawakan air sejuk segelas buat teman yang tengah kepanasan ni. sabar aje la...dunia siber ni banyak cabaran.

soal ciplak atau nak ambil hasil orang bagi seri tak kisah, kerana perkara ini sering terjadi bukan saja di malaysia tapi di negara lain pon begitu juga.

tapi adab dan tatacara ketika mengambil hak orang itu harus diamalkan. setidaknya menyertakan url posting asal pemilik atau sekurang-kurangnya url blog.

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.heh, x de idea lah tu ;p

kenwooi said...

many bloggers just copy and paste.. lol =P

hafiz said...

lepas ni, kalau nak buat entry,pastikan kiter telah berdaftar ngan suruhanjaya perlindungan hak rekacipta..=)nampak jer entry kita kena copy paste, kiter saman dier..heheeheheh

aren said...
This comment has been removed by the author.
~Blabberina~ said...

aren:dont wory,dia bukan UiTM Shah Alam..hehe

eykameow :) said...

orang skrg ni buat blog semua sbb nak popular. haihh.

ardinihumaira said...

takpela dia taknak publish komen kita.. asalkan kita tegur cara baik.. dah dia takmo kawan ngan kita bia je la.. kita kawan ngan orang lain. hehe.. ;)

Si Comel Makan Dodol | Cute!

Kie-yu said...

Aiseh~
buat malu dak uitm je la
indap la dik non!


psstt..cekidout: 4 tanda-tanda org berbohong

Ampuan Awang said...

apakah aku tergolong dari kalangan pencopet entri orang lain tanpa memberikan sebarang kredit? aduh, seperti tepa pada masanya pula. aku pernah dituduh mencuri entri orang lain tanpa memberikan kredit pada laman tersebut [kononnyalah]. tapi aku cuma nak bagitau sesuatu. macam mana aku nak bagi kredit sedangkan artikel tu aku yang keluarkan [bersama rakan karibku]? takkan nak bagi kredit kat diri sendiri? eh, aku nak angkat bakul sendirikah? taknaklah aku. sebabnya, artikel tu bukan datang dari kajian carian 'Keyword' pada aksara 'lappy' tapi ia kajian nyata, bertemu orang segala. aku dikata pencopet artikel? huh, sila baca entri aku yang lepas.ini 'link'nya. dipersilakan memberi komen, apakah perasaan kalian sekiranya berada di tempat aku agaknya?


http://puisikabur.blogspot.com/2010/05/artikel-foto-durbar-dalam-majalah-seni.html

~Blabberina~ said...

kie-yu; siap MPP lagik tuh..haha..

Ampuan Awang: tu mmg silap org tu.sewenang2 je tuduh2 melulu..

ardinahumaira: tu la. klu ckp baik2 pun xjalan,klu kena maki,mesti lagi takleh jln..hehe

~Blabberina~ said...

others: dia tak ciplak my entry yaa..i cuma tegur je..klu ciplak my entry, aku publish je blog tu besar2 kat sini..

so korang pun igt2 sama la ye..amek dr web luar negara pun, jgn ciplak 100%. nak ciplak 100% gak,bg je kdt kat blog tu

wawan said...

siapakah dia?
jeng3x!!!

AyuE said...

tak paham aku dgn org yang suka copy paste nih...huhu

~Blabberina~ said...

wawan: xmo la cari pasal bgtau siapa dia..

AyuE: ala, sbb blog dia kunun2 psl teknik n tips blog..harusss la copy gamaknya..

hellioz said...

sape yg kopi pes neyh?
gimme his link
i wanna giv him a visit....
sries neyh
[xde gelak sebab seriyes]

Penulis Seni said...

agaknye dh bese kot..time lecture bg xsgmnet..dia copy paste je kwn punya..klu smpt edit ckit..geram kn org cm ni..senang je hidup dia.. copy paste pastu print..kta ni punya la susah nk cari bahn wt xsgmnet..dia senang2 je ambik..bila tak bg wt muka kesian..jgn hrp aku nk bg..tp ni xsgmnet kump sng2 je mbe len bg..sekali dua bleh lagi, tp klu tiap kali de xsgmnet wt prangai cm ni..

bla org lain de blog ni pun nk de gak..tu la antra punca trjdi plagiat..ni cm ni tak mustahil dia akn wt toyol mse exam...

nfahk~ said...

sape2?? hehe... bahaya neh... ade tak cara nak tau kot2 org ciplak belog kite... nak tau gak cemane nk detect... :)

Penulis Seni said...

check kt google la..sepesen ngn blog kita tu ciplak la..

Mama JnJ said...

salam...tumpang baca entri dan tumpang baca komen2 ni cik..
;-)