Cara Memohon Salinan Sijil SPM PMR 2015

Baru-baru ni, aku sibuk dok carik info pasal cara memohon salinan sijil keputusan SPM. Alkisahnya, masa attend interview for my new job, requirement company tu mesti provide salinan dari SPM onwards. Degree semata is not enough (I was like WTH at that time). Tapi apakan daya, dah itu yang perlu untuk dapat gaji. Sijil SPM ku dah terbakar lps grad.

The problem is, most blog or web yang share info tu, dah outdated. Saying just RM10, and borang pun dah outdated klu yg nak request via post. So ini cara terbaru sejak Januari 2015 ye. Kalau sapa2 baca masa 2017 ke, sila refer latest page Lembaga Peperiksaan. Oh ya, cara ni applicable utk SPM PMR, but not UPSR ye. 

Now, I want to share my own experience sendiri walk-in ke Lembaga Peperiksaan E11 Putrajaya.
Kaunter Lembaga Peperiksaan
1. Datang sendiri ke Kaunter Lembaga Peperiksaan, Aras Bawah, Blok E11, Kompleks E, Putrajaya pada HARI BEKERJA.
  • Isnin hingga Khamis (8.15 pagi – 4.30 petang
  • Jumaat (8.15 pagi –12.00 tengahari, 2.45 petang – 4.30 petang)

Masa aku pergi, aku tersilap lobi, so guard situ soh ikut arah camni.. Hehe, mcm treasure hunt plak.

2. Dapatkan borang permohonan salinan keputusan peperiksaan dan isikan dengan lengkap. Serahkan borang bersama bayaran proses RM30.00 secara tunai bagi setiap salinan pernyataan keputusan peperiksaan yang dipohon.

Btw, kalau tak ingat nombor angka giliran, takyah isi. Dont worry, tetap dapat.

3. Bila dah confirm semua, akak kat kaunter tu terus print salinan SPM ku. Pergh, dapat on the spot. Trus dia soh pergi ke kaunter bayaran untuk bayar RM30. Serah je salinan pembayaran tu kat akak tadi, trus dpt salinan sijil SPM tu.. pantas. Thumbs up!

Extra tips: E11 ada parking awam berbayar, tapi penuh lahai.. So aku just pegi time lunch, park kat Alamanda. Exit ke Parcel E yang terdekat is sebelah Chicken Rice Shop. Dari Gate Parcel E tu, terus je ke kiri. Akan jumpa E12, then baru E11. 

Camne untuk orang yang tak tinggal nearby Putrajaya? Ada dua cara. Melalui wakil or pos. Kalau wakil, kena amek gak borang kat Putrajaya. Sbb kat page belakang ada bahagian untuk wakil, but page belakang ni takde dekat online.

Kalau yang nak request melalui pos, silalah download borang and pos ye. Dapatkan salinan sijil online di sini Borang Memohon Salinan Sijil SPM PMR. Info rasmi dan lengkap dari Lembaga Peperiksan tentang cara nak bayar and pos boleh baca sini: cara memohon salinan keputusan peperiksaan.

Atika Ramlan

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

4 comments:

Aini Shah said...

Hi Atika, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Пётр Ларионов said...

Выбирай- индивидуалки массажистки Москвы. Сексапильные и неразлучные подруги скрасят Ваше одиночество своей горячей компанией. С нами будет весело, здорово и главное – получите максимум эффекта и удовлетворения.

Asyraf Latef said...

thanks 4 sharing ur knowledge.kira dapat sijil spm yg ori jugak kan?