Patung UPIN & IPIN di Bali, Indonesia!!


Adoii..hilang kecomelan Upin dan Ipin di Bali, Indonesia. Cuba baca cerita kat sini  Upin dan Ipin Ramaikan Perayaan Nyepi

Demam Upin dan Ipin memang hangat melanda Indonesia. Sampaikan di Bali, patung atau disebut ogoh-ogoh tu dibuat berdasarkan karakter popular Upin dan Ipin di Malaysia ni..


Ni video dia yang aku jumpa kat Youtube:





Perasaan aku berbelah bagi. Bangga sebab produk hiburan Malaysia memang payah nak tembus Indonesia. Tapi sekarang memang Upin dan Ipin menjadi kegilaan kat Indonesia. Cuma tidak berkenan sebab menjadi Upin dan Ipin yang sah-sah beragama Islam, diarak sekeliling kampung sebagai elemen dalam perayaan hari raya Hindu di Bali

Atika Ramlan

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

51 comments:

Annie said...

What a coincidence. I was writing something about Bali too. And we observed some negative things at there too.

sarah shafie said...

adoyai..mcm2 lah..

♥ana centap♥ said...

ishh.
dasyat betul ek.
memang xptut.

asfz lily said...

no komen da..mcm2 hal...hmm

http://asfzlily.blogspot.com

qellissa said...

ish mcm ni pon ada? mcm2 lah kat Bali tu.. x patut upin ipin wat elemen perayaan..ape motif diorg ye?

Aidi-Safuan said...

mak aih.. ape la fanatik sangat diorang nih? gler ke ape? harap pihak Les Copaque dapat amek tindakan la pasal mende nih

hans said...

apa ke pelik la diorang taksub sampai macam tu sekali
adoi

TTT said...

upin n ipin!hehe

Penulis Seni said...

iskh, mmg xptut...klu minat sgt pun xpyh la nk wt cm tu..

~Blabberina~ said...

aidi: tu la,nak gak tgk Les Copaque leh ke saman2..

gellisa: diorg taksub sesgt dgn kasut tu.mmg trend terbaru dorg,guna ogoh2 dgn karekter glamer.

others: tu la,pelik2 kan. menda ni berlaku March tahun ni,tp aku baru je terjumpa kat youtube..

kaizen shinobi said...

hehehe... pelik tol... benda mcm nih pown jadi..

agak2 kalau aq post muka aq secara public jadi patung x?

hehehhee aq kan comel.. <---- wakkakaka perasan tol! hahaha

a kl citizen said...

nak buat camana

kata nak menembusi pasaran global

tak bolehlah nak halang sebab, Bali memang majoritinya agamanya Hindu.

memang kepercayaan hindu +animisme mereka tu... susah nak cakap lah, kan.

*anyway tq ziarah ke blog saya

Ery Farieha said...

sampai camtu sekali?

belalang hijau said...

tp rase2nye les copaque leh saman sabab d salah gunakan watak upin n ipin...

apparra diorang neh....

~Blabberina~ said...

kaizen: xpenah la pulak tgk muka comey kaizen ni lagi..hehe

kl citizen, ery: penduduk kat Bali ni mmg jenis penganut agama yg kuat. sbb tu ckp a bit flattered depa agungkan upin ipin camtu skali, but at the same time xsuka diorg wat camtu

~Blabberina~ said...

belalang: les copaque dah tau ke pun citer ni? aku xpasan plak ade kuar paper...

redNing said...

sampai gitu skali dorang nih..hampeh btul

Yuni Aisyah said...

taksubnya dorang..ermm bali majoriti pendudukny beragama hindu..

cik ieqa sygg said...

OMG !
how could it happend ?

cik ieqa sygg said...

OMG !
how could it happend ?

ecah said...

les' copaque tau...tp patung yg rupa cm upin ipin ni mmg da lame ade kt indon..sbb tu org indon ngaku yg cerita upin ipin ni asal dr diorg..diorg yg bt cte ni..padahal kebetulan je semua ni...n rasenye hal ni da ok pon...diorg pon xde ngaku lagi dah yg upin ipin ni produk diorg...

ipa faiza~ said...

ilang kecomelan upin & ipin..
em. pe nk jadi la kan?

zulkbo said...

salam..
memang taksub
moga kita yang islam
dijauhi sifat taksub
nauzubillah..

~Blabberina~ said...

ecah: but utk yg latest ni,mmg depa brand Upin Ipin as Malaysian. sbb ade baca kat few forum/blogs,depa citer camni:

-bila sebut dr Malaysia, penjual Indonesian tu tiba2 je sebut "betul,betul,betul"

-nama Kak Ros tu glamer. sedangkan perkataan "kak" dan "betul" tu dedua bukan bahasa Indon

~Blabberina~ said...

to others: actually ni masalah budaya yg berbeza. budaya depa mmg agung2kan sumthing yg dorg suka smpi camtu sekali.

i know their intention tu bagus,sbb bukan niat nak main2kn watak tu.. cuma sbb kartun tu sendiri mmg menonjolkan Islam, rasa xseswai la..

* MissYaniAbdullah * said...

aku penah p beli..
n dorang mmg suka buat patung yg sgt ngek...
ada jugak dorang buat tetttt lelaki..
hahah..gila sengal...siap buat keychen oke..
kat area Tanah Lot ada jugak..mmg lau korang yg laki tgk mmmg korang akan ckp celaka...

al-basri said...

memang banyak orang di Indonesia fanatik serta kagum dengan kartun Upin dan Ipin. tapi itulah cara mereka...

Aizat Si Lipan said...

betul3x (versi upin ipin)

mmebe ak pn br pergi indonesia..tp kt jakarta..dier cakap..upin ipin mmg giler popular..

tup2x..kt bali, disembah?!!..huhu..mmg penangan upin ipin..

Lepat Pisang said...

Teruklah depa ni..kambing tul..

~Blabberina~ said...

yani: yup,mmg bali ala2 Hindu Ortodoks sket style depa

basri: tu la psl,bkn depa main2..tp dah cara depa

Aizat: that's what i heard-mmg popular!

lepat: hehe,lain tempat lain peel orgnya

POSH76 said...

besela tu mesti ada pro & kontra...kita pikir positif yg penting boleh tembus ke negara depa...hehe

Long Haffiz Long Hassan said...

pelik2 tulla org indon nie..hehe

meowwmania said...

isk2..ntah pape la, rosak! sian kat upin ipin

salam ziarah,
meoww~

Azrul Hisham said...

fuhh...speechless...

kesian upin dan ipin diperlakukan sedemikian rupa...huhu

Muniey said...

haisshhh..tak patut sgguh......

helena's said...

pulak dah...

nabilah_2908 said...

kesian kn mereka ni...karekter kartun pun boleh dijadikan tuhan...huhu..

BezBuddy said...

memg xsenonoh dorg sume ni...dh gile agaknye

Atif Hafiz said...

upin..ipin......hhuhuhu.....

ecah said...

dah itu mmg budaya diorg nk wat cane..n kebetulan patung diorg tu ade iras2 upin n ipin...diorng bkn sanjung upin ipin la...tp tu mmg patung diorg..n sebabkn tu la diorg penah dlu klaim yg cte upin ipin tu diorg punye...dah lame kot cgte ni..tahun lepas lg...x yah la nk gempar gempurkan..hal ni leh rosakkan hubungn indon n malaysia...n patutnye korg berterima kasih sbbkn upin ipin ni lah malaysia n indon berbaik...tv penyiaran TPI di indon dlunya no 6 dlm siaran..skang dah no 3 disebabkn upin ipin...congrats...

~Blabberina~ said...

ecah: ogoh-ogoh tu mmg bersempena Upin Ipin drpd Malaysia.. mmg ade mention dlm links n youtube tu. yg kecoh2 psl sama tu isu lain.

~Blabberina~ said...

posh: tu la,best tang yg pro tu =)

to others: byk lg yg pelik2 kat bali..hehe.tp diorg bukan anggap tuhan..cuma macam diberi penghargaan tgi berdasarkan agama diorg

ecah said...

itu la senang sgt caye psl link n youtube...mmg pd awalnye diorg bt cmtu sbb diorg nk bgtau yg upin ipin ni diorg punya..kte yg ciplak diorg..da kebetulan same so diorg bt la cmtu sbb nk name..aku tau bende ni pon melalui sumber gak...jgn pecah belahkn negara lg ngn isu ni...mcm2 aku penah dgr lg kot..kt indon siap ade jalan upin ipin...tp itu diorg edit jer...ni sume sbb upin ipin dah femes 1 asia..so diorg nk la ade sangkut paut ngn upin ipin..tu je..

ecah said...

lg 1 les copaque x leh saman..sbb kalo perati la patung tu basic die je same..rambut diorg x same..kalo nk saman kene sebijik same baru leh..cth la kt mesia sndri pon byk brg pirated..kalo diorg modified rupa n fizikal upin ipin n tukar name of coz itu da jd barang diorg..n x leh saman...byk je..kasut crocs tu..n hp sony ericsson...tukar je name jd sony ericsoon n ubah sket body trus sony da x leh nak saman...cina mobile maaaa~

ecah said...

Indonesia klaim Upin Ipin mereka punya..


sebelum film ipin n upin booming di Indonesia

mereka udah pernah putar n nagsih tau kalo filmipin n upin itu creatornya dari indonesia,,, katanya mereka pernahnawarin di stasiun2TV indonesia tapi dibelinya murah,,, karena parakreatornya putus asa,di coba tawarin ke malaysia,, eh malaysia maungebayar dengan hargayang pantas...

sayang yah gan
padahal aset penting indonesia
tapi gag dihargai
ckckckc
stasiun2 tivi indo maunya sinetron sih
ckckck

klo gag salah seminar ini diadain oleh castle animation indonesia
yang buat kabayan dan lip lap
ane jamin bukan HOAX gan,,
klo hoax berarti mereka ngasi seminar bohong
hehhe

p/s: baca la diatas...diorg mmg nk bgtau org yg upin ipin ni hak diorg..smpaikan ckp bayaran kt indon murah so diorg bt kt malaysia..tp malaysia dpt nama..dah lame da isu ni...tp pihak berkenaan xnk ungkitkn jer..sbb diorg tau aura upin ipin ni cemane..nah..komunikasi antara indon n malaysia kn da baik..jgn la salahkn mane2 pihak...mmg dunia gosip ni selalunye cmtu..hehe

~Blabberina~ said...

aduyai, topik ni dikatakan nak gembar gembur Indon-Msia? i dont think so posting ni org baca mcm nak pecah belahkan negara Indon n Malaysia.. rasanya post ni just nak citer how HOT upin ipin kat Indonesia. yang buat kecoh pun Indonesia, not me kan? =)

~Blabberina~ said...

ur latest komen tu lg gembar gembur isu ciplak ni. i knew about it too,but i didnt mention it pun sbb xnak jadik isu.. so i pulak confuse,u ni nak isu ni reda or makin nak panaskan ek?

Seri Bahasa said...

bila dah jual itu hak pembeli siapa2 tak ade hak nak persoalkan. lagi pon buat kat malaysia.

yang terkilan watak upin dan ipin tu beragama islam knpalah diaorang boleh buat sampai gitu.

yahaya said...

mcm2m hal..

akuzle said...

oho, mcm tuh upernyer....

ismail maink said...

Sya yg indonesia xo gx tau yah..